Fjøsnissen forteller – en annerledes jul

Det er julaften, seint om kvelden.
Kyrne i fjøset på Fugleåsen, alle untatt sjefskua Stjerna har sovnet.
Stjerna ligger å ser ut av fjøsvinduet. «slik en fin kveld» tenker hun.
For noendager siden, kom det mange barn og voksene for å ønske fjøsnissene velkommen.
Barna og fjøsnissene pyntet i fjøset for kuene. Det var juletre med lys, advendtstjerne i vinduet julesanger og grøt. Lille Julaften, ble alle kuene børsta, og Helga ku`s horn ble pollert som bare nissemor kan. Og i dag, på selveste julaften hadde alle fått en ekstra høydott av bonden. Men det beste av alt var fjøsnissefesten. Alle fjøsnissene i Rollag hadde kommet til fjøset på Fugleåsen, for å ha nissefest!

Det var julesanger, konkuranser og underholdning. Hanen Ivar, og resten av gjengen i hønsehuset, hadde øvd inn 3 julesanger og en ny versjon av «fugledansen»!! Stjerna hadde nesten dubba, da hun plutselig hørte noen som rope utenfor vinduet. «Stjerna,Stjerna du må våkne, de e kalving i Nørste Norigarden og bonden e på brøyting.» Det var geitekillingen i Søri garden som ropte. «E va ute og spankulerte, så fekk e høre kyre ropte.»sa geitekillingen. «E ska vekke fjøsnissekjerringa « sa Stjerna. Fjøsnissekjærringa kom seg på beina da ho fikk høre beskjed. Så bar det avsted bortover grenda. Ho lurelånte sparken til bestemor på gården, så det gikk raskt unna. – Og geitekillingen sprang etter.

Stjerna hadde omsider sovnet men, skulle du ha sett.. etter et bel, ble ho vekt av nye rop. «Å Stjerna, du må vekke fjøsnissen. Kona hans klarer ikje å få ut kalven aleine.» Geitekillingen hadde løpt så fort de små beina klarte, for fjøsnissekjærringa hadde sagt at det hasta! Det er ikke så lett for en fjøsnisse som har danset, spist og drikki heimbrygga øl, å komme seg opp i en fart – langt mindre ut i ruskevær. «E kan nå ikje klare å komma me te Nørste norigarden på null komma niks. Nei her må ei tenke raskt « sa fjøsnissen til seg sjøl. Han dro nisselua ned i panne – slik fjøsnisser gjør når de skal tenke viktige ting. «E tek Loppen» sa fjøsnissen. Hvis du tror Loppen er en hest – tar du feil! Loppen er selveste oksefar på Fugleåsen. Til våren skal han bli far til 16 kalver!

Loppen blei vekt, og han ville gjerne ut. Fjøsnissen slipte løs oksen, og fikk han ut i Julenatta. Etter litt om og menn, kom fjøsnissen seg opp på oksen. Så bar det avsted bortover grenda. Og geitekillingen løp etter. Nissemor blei så glad da fjøsnissen kom så fort, og det var på tide. Så satte de i gang å dra i kalven. Til slutt kom den da ut. Det var en stor fin oksekalv. Så ble kalven lagt under varmelampa i kalvebingen. Etterpå melka fjøsnissekjærringa kua, så kalven fikk god råmelk. Oksen hadde stått i fjøsgangen og venta. Han sa at nissemor også kunne få sitte på ryggen hans tilbake . Som sagt så gjort!

Første Juledags morgen var det to bønder og en bestemor som lurte fælt. I Nørste norigarden fant bonden – da han skulle i fjøset om morgenen, en nyfødt kalv i kalvebingen, og ei nymelka ku….? Bestemor på Fugleåsen kunne ikke skjønne hvordan sparken hennes hadde havnet borti grenda ???og bonden der på gården, fant en sovende geitekilling på forbrette, og oksefar Loppen med snø i pelsen.???

 

En nesten sann fjøsnissehistorie!